Bloggposter

Dagens diskussion


Kunden: "Vi har inte lyckats få så mycket kunder som vi hoppats på. Verkar som vår stor satsning på FB och sociala medier igen misslycktas."

Jag: "Vi har en rätt stor bred av produkter inom traditionell media som kan uppvisa en väldigt bra track record för lyckade kampanjer bl.a. bland företag som ert. Det verkar som det skulle vara ett bra tillfälle för att göra en back to basics kampanj."

Kunden: "Nääh. Jag tror på de sociala medierna och FB"

Jag: "Trots att ni misslyckats, igen? Skulle det inte vara dags att pröva något annat?"

Kunden: "Nääh. Som jag sade. Jag tror på de sociala medierna och FB"


Hur skall man argumentera med dessa? Verkar som mången marknadsförare inte har en susing om vad de skall göra vid olika tillfällen. Man bara stångar huvudet i väggen och mässar sitt mantra Sociaaaaalaaaa meider, sociaaaaaaalaaaaaaaa meeeeediiiieeeer!
Inte för att de är något fel på sociala medier. De funkar säkert perfekt i vissa sammanhang liksom traditionell media funkar fint i vissa.
22.10.2012 kl. 14:22

Klädslar och val!

Äntligen ett vettigt sätt att hitta en kandidat på! Hur mer eller mindre dorka de ser ut! Tammi o tusan!!!

PersunaPer Looks AUAUAUAUA mina ögon, dessutom smälter min hjärna. Även om jag inte gillar er politik så kan ni ju vara vänliga att klä er vettigt (eller ditåt) när ni ändå gör det på morgonen. Respektera folket.

Kokkarna: Kok Looks Kavajjen SKALL bäras ytterst casuallt. Dessutom är långt hår på jappar så no-no som bara något kan vara. Hörde jag någon säga stereotypt???

Gröngölingarna: Vih Looks De gröna har bestulits av Persuna på antistilen. Därför spänner den citygröna lite. Vil bli som tja ... demarna???  Hittar som tur i alla fall en Marimekko skjorta

Piraaterna: Pir Looks Ser ut som en festkommité i Otnäs någångång på medlet av 1990 -talet.

Haglundarna: Pröva med en GANT broscahre, dagens lokaltidning och så klipper och limmar du in plytena på fotona i Gantens katalog. Simpelt och enkelt.

Eller kanske idén att välja sin kandidat var dålig in alla fall. Finska perusjunten ser bedrövlig ut oberoende om han är stereotypt kokkare, haglundare eller persu. Notera att jag skrev HAN. Perusjuntinnan, HON, klarar sig lite bättre i stiljungeln .... och HEN har fjädrar så den kan bara nackas, tömmas, plockas och grillas.

Men med tanke på de stilmässiga andefädrarna som varit ute i världen så förstår jag ju problemet. Se nu på Tuomioja, Halonen, Nykänen osv som varit stilförebilder för generationer. Sad but true. Nåväl Sale har trots sitt smeknamn fått lite stil på presidetskapet.


EDIT: Nog för att klädslarna och stilarna i HEL LOOKS ofta är ganska hurjiga och lite mindre hmmm estetiska de med. Alltså enligt mig.
.
08.10.2012 kl. 14:33

William 11 år

Det har varit party party hela veckoslutet. Läs mera hos Camilla eller Sonja.

Visst värmde vi huset med Housewarming men det viktigaste var nog att fira vår stor grabb William som fyllde 11 år den 1.10.


07.10.2012 kl. 23:57

Dagens hoppsan

Var just på ett möte med en samarbetspartner. Det blev tal om studenskrivningar och noterade sådär lite vid sidan om att jag skrev studenten 1990. En små märklig tystnad uppstod när den yngre av damerna vid bordet konstaterade att hon föddes samma år. Sen fortsatte hon och sade att hon trodde att jag är närmare 30 än över 40 år.

Vet inte om jag skall känna mig smickrad eller gammal.

Vi jobbar vidare,
M
02.10.2012 kl. 11:38

The old banger

Varje dag bombarderas jag av bilreklamer som skryter med hur energisnåla och miljövänliga bilar det finns och som jag borde ha. Har länge ställt mig skeptisk till detta. Visst, visst. En elbil släpper inte ut avgaser här och nu. Däremot måste elen produceras någonstans och så länge vatten, sol och vind INTE täcker 110% av det totalabehovet så skiter sig renheten.

Elbilen stora akilleshäl är batterierna. Så vitt jag är informerad riktigt tillverkas dessa av ett fåtal tillverkare (merparten i Kanada) och skeppas sedan världen runt. Ekologiskt som 17. En intressant sak om hybridbilar är att om man ser på den stora hela så blir de först renare efter ca 250.000 km. Läs mera t.ex. här. Nu är dessa inte forskningresultat utan artiklar som jag läst. Så rekomenderar att man filtrar lite.

En annan sak som sällan diskuteras är bilens totala fotavtryck på naturen allt ifrån råvaror och produktion till användning och skrotning. Läs en synnerligen intressant artikel i The Guardian här. Detta tankesätt lägger finlands bilbestånd i en helt ny dager. Kanske, kanske är det så att vi egentligen har Europas renaste bilpark om man ser på totala nedsmustningen.

Samtidigt börjar det dyka upp info om att de nya renare bränslena kanske inte är så mycket bättre. Hörde bland annat, av en bekant som jobbar på bilservice, att E10 bränslet höjjer förbrukningen i de flesta bilar så mycket att egentligen så skitar man mera ner genom att köra på det. Nu verkar det som forskarna är inne på samma linje om man får förstå dagens IS rätt.

Så får jag vara radikal i bil frågan? Föreslår följande.
1. Gör service på äldre (t.ex.äldre än 5 år) bilar avdragsbara på hushållsvadraget (kotitalousvähennys). Detta skulle säkert hålla bilarna i bättre servade och rullande vilket i sin tur skulle direkt medföra en mindre förbrukning och ett mindre behov på nyanskaffning. Dessutom skulle det medföra att serviceverksamheten skulle bli lönsammare och antagligen ha en sysselsättande verkan.
2. Om vi då ställer upp som målsättning att hålla bilar i Finland i trafik så länge som möjligt (se punkten ovan) kommer vi ju att uppnå 250.000 km renhetsgränsen på hybridbilar, visserligen over the time, men i alla fall. Därför skulle det vara synnerligen viktigt att vid byte av bil (när den gamla då faktiskt är slut) att man byter till en elbil eller hybridbil. Tyvärr är dessa oftast oskäligt dyra. Så mitt förslag är att plocka bort bilskatten på elbilar och halvera skatten på hybridbilar förutsatt att man skrotar en mer än 5 (kan vara något annat, det finns säkert en modell att räkna ut det optimala året)  år gammal bil istället. Eller ställ upp ett km tal på förslagsvis 350.000 km som gräns för avdrag i bilskatten.
3. Sluta kikkaile med bränslet. Det blir inte mera ekologiskt för att man säger att det är det. Typ Allinol som bara var båg...

Tankar om saken? Anybody?
17.09.2012 kl. 14:24

OS i Helsingfors 1952

Man lär sig alla dagar något nytt. Om du kör från Helsingfors till Tusby så kan du, just före du kommer till Tuusulan Portti, se en skylt på ett berg på höger sidan av vägen. Den markerar svängplatsen för gångarna på 50 km gång vid OS i Helsingfors 1952. Tävlingens vinnare var Italienaren Giuseppe Dordoni. Finlands Pekka Viljanen blev 14. och förloarde ca 21 minuter till segrareren.

På 60 år hinner det hända ett och annat. Försök tänka dig tillbaka till 1952 och fundera vilka vyer som gångarna och maratonlöparna såg då. Det var ett helt annat Finland än idag.


Ai jo. Armi Kuusela blev samma år vald till Miss Universum. Det ni....

13.09.2012 kl. 09:21

Inför kommunalvalet

Ett litet citat från Orwells 1984 kan man väl unna sig:

“The object of terrorism is terrorism. The object of oppression is oppression. The object of torture is torture. The object of murder is murder. The object of power is power. Now do you begin to understand me?”
George Orwell, 1984

Oberoende av vem ni röstar på. Kom ihåg att det är den personens (partiets) agenda ni röstar på och den personens vilja att ha makt att bestämma.

När man väl har fått makten gör man allt för att behålla makten. I en demokrati kan man därför inte göra bort sig för då tappar man makten. Därför vågar den som har fått makten inte göra något stort eftersom det alltid medför en risk med att misslyckas och därmed tappa makten.

Jan Carlzon - VD på SAS (1981 - 1994) sade vid ett tillfälle ungefär så här:
"Det är viktigt med tryggheten för de anställda, trygghet att göra fel. Bara den som vet att han kan göra fel kommer någonsin att göra något betydande. Fel kan korrigeras senare; tiden man tappar på obeslutsamhet får man aldrig tillbaka"

Men vid ett annat tillfälle så här:
".... rätten att göra misstag och fel betyder inte att man har rätt att vara inkompetent"

Var lämnar det oss då inför kommunalvalet? Generaliserat kan jag väl säga att uppställda är:
 • "politiskt inkompetenta mänskor med en egen agenda som de tror sig kunna genomföra när de får makt"
 • "sådana som är politiskt kompetenta men som är skit rädda för att bli av med sin makt och därför inte vågar göra något"
Med dessa tankar i bakfickan skall vi gå till val. God bless!
06.09.2012 kl. 11:40

Undvik att bli deprimerad.

Läs Fredriks krönika om information. Läs sedan Ray Bradburys, Farenheit 451. Dra sist och slutligen lite paraleller till BigBrother, kombinera med lite sunt bondförnuft och undvik att bli deprimerad.

06.09.2012 kl. 11:08

Noora Toivos blogg

Läs Noora Toivos blogg! Den är bra.
15.08.2012 kl. 13:35

Åska!

29.07.2012 kl. 01:02

Please, reboot the system

Bilen började började pätki i början på förra veckan. Med ens hickade den till och vägrade att köras mear än 10 km/h. Skit. Fick fanskapet släpat till service för en genomgång. Väntade mig en skyhög faktura men kom undan med ett antaö tior. Datoreländet hade tappat bort sig och skulle bara rebootas. Nu funkar bilen igen.

Egentligen är det ju tur att inte Windows, Apple eller Samsung bygger bilar.

 • Skulle det vara Windows så skulle bilarna vara fulla av virus och starttiden skulle vara lika som på T-fordens tider. Dessutom skulle man vara tvungen att installera uppdaterade delar hela tiden.
 • Inte skulle det bli bättre med Apple som biltillverkare. Bilen skulle vara full av onödiga prylar som kanske är kul att ha men inte förbättrar basfunktionen, för att kunna köras skulle krävs det ett skyddskal över bilen och dessutom skulle fönstrena spricka om något vidrör dem.
 • Samsung skulle inte få sälja sina småbilar i Europa eftersom de liknar Apples motsvarande för mycket. De stora är däremot helt ok att sälja för de har en dekal med en bokstav på sidan!
 • Nokia skall vi inte ta med i diskussionen. För att starta Nokia bilen kräver att man öppnar lucka efter luckka, för att inse att man har öppnat fel luckor och får stänga allt på nytt för att sedan börja om. Den rätta luckan med startlåset är märkt med en kryptiskt text som inte har något att göra med ett startlås.
28.07.2012 kl. 00:48

Då det begav sig

För många,  många år sedan var det Neppis bilar som gällde. Vi fixade, tunade och racade dem på banor byggda i sandlådan. Köpte ett par och udervisade pojkarna redan i fjol. Men nu så tog det fart i Oliver och vi har skabat ett antal gånger. Det som dock Oliver grämer sig över är: "Pappa, värför är du så bra?".

27.07.2012 kl. 23:59

Kamasutra

Har pumpat som sjutton hela natten. Innan ni alla småpervon där ute börjar sukta efter sleezy details och snaskiga bilder på akrobatiska övningar i sänghalmen ala kamasutra, vill jag påpeka att det hela gäller madrasser. Madrasser, som läcker, som måste pumpas ca var tredje timme, som finns i ett tält, som är kallt. Så det så. Rubriken sattes med filosofi lånad av Aftonbladet.
21.07.2012 kl. 08:02

Niche dyker


17.07.2012 kl. 00:28

--- TommiX får i fortsättningen bowla utan skjorta

Egmonts kontor i Oslo var helt förändrat. Det hade fusionerat med biogfaren bredvid och utvecklats till ett mega, multiplex någonting. Jag fick mig visat ett arbetsbord i ett rum som jag aldrig hade sätt. Slog upp läppären där för att dra vidare. Det fanns blommor överallt förresten. nåja arbetsdagen gick och på kvällen bowlades det i något megastort källarutrymme. Med var även TommiX som bowlade i en röd HIFK skjorta. Efteråt kom han fram till mig och beklagade sig att han blivit svettig och måste torka skjortan och undrade om jag hade en hårtork eller en dammsugare (!). Eftersom jag kände huset visste jag att det fanns en tvätt så vi knallade dit för att få skjortan tvättad. Lite senare skulle jag hämta läppären på kontoret. Det kunde jag inte för hela kontoret var ombyggt och stället hade blivit enormt, men ännu med massor av blommor. Med hjälp av en enorm securitas vakt började vi leta datorn och blev rekomenderade att kolla i festsalen. I festsalen skulle just en lansering av en ny produkt ske dvs en inspelning av Portugisiska aforismer. Dessa skulle läsas, inför festpubliken, av det Portugisiska landslaget i fotboll. Min datski var inte där så jag knallade vidare och insåg att jag måste hämta TommiX spelskjorta från tvätten. Nå nu hade även tvätten flyttat och dethade komit ett enormt shoppincenter där i stället, med mycket blommor givetvis. I min förtvivlan över TommiX spelskjorta blev jag och stå mitt på golvet.

Och där står jag väl ännu.... Så förlåt TommiX. Du får i fortsättningen bowla utan skjorta. Den är på något mystiskt ställe i Oslo. Dessutom är jag lite nyfiken på vad du skulle ha damsugaren till. Ja och är du kvar i Oslo????

.
.
.


Så kan det gå i drömmarmas värld.
11.07.2012 kl. 10:06

Natt

05.07.2012 kl. 21:42

För 13 år sedan

När jag vaknade (efter en rätt sömnlös natt) för 13 år sedan stod jag inför en av de största och finaste dagarna i mitt liv.

På midsmmarlördagen den 26.6.1999 gifte vi oss med Camilla!

Efter tretto år av både motlut, nedförsbackar, rosenröda moln och totalkrachar älskar jag dig, Camilla,  fortfarande mer än du någonsin kan veta !
26.06.2012 kl. 08:46

Utmaningen

Brukar inte delta i dessa, men när min synnerligen goda vän Sonja utmanar mig ställer jag upp! Hon ville veta om:

Vilka tre vardagliga eller stora saker skulle du verkligen vilja göra innan det är för sent?

Here we go!
 1. Åka på fotosafari med Transsibiriska järnvägen från början till slut med två, tre längre stop i bland annat Ulan Bator.
 2. Vandra i det Skotska höglandet, och bekanta mig med whiskey destillerierna och de lokala sedvänjorna, maten och livsstilen.
 3. Under en dag bara få dingla med foten över kanten på hängmattan, en dag utan måsten, räkningar, tankar på arbete. Att bara kunna nolla allt och bara existera och njuta av att bara vara.

Det verkar ju som utmaningen skall skickas vidare. Utmanar därför:

Pappsen

Ulrika

och givetvis TommiX

 

20.06.2012 kl. 19:17

Minnen från barndomen

Mina pojkar satt och kollade in en dvd med Lucky Luke.

Den avslutande sången i filmen "Poor Lonesome Cowboy" väcker alltid minnen från barndomen. Faktiskt en av de få dagar som jag minns i sin helhet. Var 6-7 år gammal. Februari. Lördag. Syrran tävlade i Otnäshallen men i hennes schema fanns en lucka på många timmar. Och då tog pappa med mig på bio, lördagsmatiné och poppcorn, som film Lucky Luke och bröderna Dalton. Skrattade massor. Minns sången på slutet, den gjorde mig ledsen över att filmen tog slut men lycklig över att jag fått ha pappa för mig själv en liten stund.Efter det blev det många biobesök med pappa. Kommer ihåg många av dem. Men det här första som bara han och jag var på kommer alltid att finnas i mitt minne och hjärta.

Vi han och se syrran löpa också. Tror hon klarade sig rätt bra.
14.06.2012 kl. 22:51

Att jobba på distans del 2

Att jobba på distans ger möjligheter som man inte annars har. Så som lunch på nyrökt abborre med lantchips och en öl!Camilla har mera att berätta!
06.06.2012 kl. 15:21

 


 

 

 

Om mig!

"Livet är som det är och blir som det blir. Det är bara att hänga på och njuta av färden så gott man kan."
- mitt motto!

Är en liten pojke som är instängd i kroppen på en snadisti över 40-åring. Älskar trning, poppcorn med smörsmak, vin och god mat, action filmer, böcker, serietidningar (Pondus först och främst) och givetvis att lyssna på rock'n'roll på seriöst vansinnigt hög volym.

Klicka gärna in på min matblogg.

Annat som du borde (?) veta om mig:

 • Anser att Hymnen ur Finlandia borde vara vår nationalsång
 • Tycker att om man ändå gör sig omaket att klä sig
  på morgonen, kan man ju lika gärna klä sig väl!
 • Anser att alla borde läsa:
  Orwells, 1984
  Huxleys, Du sköna nya värld
  Bardburys, Farenheit 451
 • Älskar krispiga höstmornar och soliga lata sommardagar.
 • "En gång HIFK, alltid HIFK".
 • Är en förtagare som kämpa på med medie-försäljning, reklam och pr.

Följ mig på Instagram.

Instagram


Sist men ändå främst är jag en make och en far till 3 pojkar. Min familj är det viktigaste för mig nu och alltid!

Allt bildmaterial är © Mats Almqvist om inte annan anges.
Maila mig gärna på mats.almqvist(at)gmail.com


hittad på WWW.minnsinteadressen.something